Fašnik u Samoboru

Kategorija: Novosti

193. Samoborski fašnik jedna je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj, a ove godine obilježava se 193. godina održavanja Fašnika i postojanja Slobodne Fašničke Republike.
Fašnik u Samoboru

Cukate nas za rukave – kad bu Fašnik, kaj bu na Fašniku, ko bu nastupal, kakvu masku da denemo na sebe za nagrade, kaj bu došel onaj lepi/ona lepa od prošle godine?

Polako, sve bude na vrijeme.

Prvo ono bitno – ključeve Grada Samobora preuzimamo 22. veljače i nedamo se s vlasti do 5. ožujka. Sraka i Princ su spremni, pravosudni aparat se podmazuje na veselje Suca, a Fiškal si je uzel godišnji da može raditi u fušu. Ove godine “posel se deli na fašničkoj baušteli”! Pripremite krampove, lopate, stetoskope, var mašine, tastature i tipkovnice, angažirajte kume i kumove, animirajte stranačke kolege i drugove, zasučite rukave i ajmo delati u 193. Slobodnoj Samoborskoj Fašničkoj Republici!

Drugo bitno – nemre se samo delat. Sve zamaskirane posjetitelje čekaju dva vikenda opuštajuće zabave na Trgu kralja Tomislava kojeg ćemo preimenovati u Trg fašničkih velikana, mališani će dobiti svoj šareni kutak na Trgu Matice hrvatske, zanimacije smo pripremili i u Kleščićevoj, na Trgu iza pošte, luna parku kod kina i klizalištu u bivšoj vojarni.

4500 tisuće malih i velikih maškara u povorkama i na središnjoj pozornici, dolaze nam maskirane skupine iz cijele Hrvatske, mjesni odbori spremaju svoja tradicionalna alegorijska kola, trčat će se Srakotrk, natjecati se u Metloboju i Kraflingu, vraća nam se Srakina regata ove godine kao Bagerijada i još jezero toga.

Fašnička vlast u dolasku, pobrinula se da posao u Fašničkoj Republici nađu i umjetničke duše. Pa će nam tako svirati i pjevati na otvorenju 22. veljače Mladen Grdović, na zatvaranju 5. ožujka jedan posebni bend koji za sad nek ostane tajna, a dolaze nam još TBF, Neno Belan, Songkillers, Klapa Intrade, Gazde i Slavonske Lole. Tko ne može držat čekić, može držat mikrofon, kaže stara fašnička pa ćemo uz mikrofoniste uživati u dane vikenda.

I na kraju najbitnije – “nejdi van, dojdi u Srakostan” jer maskirane posjetitelje čeka ne samo sve do sad spomenuto, nego i vrijedne nagrade za one koji si daju malo truda pa uz svoju masku i osmisle kakav duhovit nastup. Najbolje pojedinačne, grupne i obiteljske maske i ove godine na pozornici će proučavati žiri, a novost je Fašnička patrola koja će se spustiti među posjetitelje i izbliza razgledati pa nagraditi maškare.

Do 193. Samoborskog fašnika je mjesec dana, sad nas više ne morate cukati za rukave jer do početka fašničkih ludorija imamo vremena pomalo vas pripremati za najluđu zabavu u ovim krajevima. Pratite nas na službenoj web stranici, na društvenim mrežama, vidimo se i uživo ako navratite do organizatora u Turističku zajednicu grada Samobora. Ove godine “posel se deli na fašničkoj baušteli”, a vječna je istina da “bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik”.